Vad är Folkets hus historia?
Folkets hus är unikt för Sverige, trots att det finns liknande motsvarigheter i andra länder och framförallt våra grannländer som Norge, Finland och Danmark. Verksamheten och idéen med Folkets hus startades i söder och spred sig genom vårt avlånga land ända upp till norr. Som du kanske har läst tidigare på vår hemsida så bildades Folkets hus av arbetarrörelsen och anledningen till det var för att städer, byar och samhällen behövde en gemensam lokal man kunde ha möten i.
Det första Folkets hus som öppnades i Sverige far faktiskt i Kristianstad, men dock byggdes det inte för det här ändamålets att vara en gemensam möteslokal. Det fanns redan och var redan byggt när arbetarrörelsen kom på att det skulle byggas Folkets hus i alla städer och byar i Sverige, vilket gjorde att det snabbast kunde öppna en verksamhet där eftersom det redan var byggt. Det hus som då byggdes av en enda anledning, det vill säga att vara ett Folkets hus och allt vad det innebär, byggdes i Malmö på Skolgatan 10 och Torpgatan 21. Det var år 1893, vilket innebär att Folkets hus har funnits i ungefär 120 år fram tills idag. Som du läste precis så fanns det två Folkets hus i Malmö, vilket inte var så ovanligt i större städer. Det var precis likadant i städer som Stockholm och Malmö med tanke på att de hade fler svenskar som bodde i dem städerna så var dem i behov av fler lokaler och kunna ha större möten.
Andra städer som var tidiga med att skaffa ett Folkets hus var städer som var industrisamhällen, som exempelvis Falun där dem hade Falu-gruvan. Varför städer som var tidiga med industrin införskaffade sig Folkets hus tidigare än andra städer var för att dem städerna var oftast i behov av lokaler där man kunde mötas och diskutera saker som rör industrin och arbetsvillkoren för arbetarna, bland annat facklig verksamhet. Ytterligare en stad som var tidig med att ha ett Folkets hus var Sundsvall som var ett sågverksdistrikt, då huset låg på Alnön och kallades Tors lokal. Från 1893 då första huset kom till 1900 så bildades det 20 stycket Folkets hus runt om i Sverige, och det var även dem första husen som byggdes som låg lite utanför centrum. Så om du känner till en stad som har ett Folkets hus som ligger lite utanför centrala delarna av staden så var det antagligen en av dem första städerna som införde idén. Det var nämligen så att på senare år så började man flytta in husen länge in till kärnan av staden. Stockholm har ett Folkets hus nu, men det är tyvärr inte samma som byggdes först. Det första Folkets hus som byggdes i Sveriges huvudstad byggdes på Barnhusgatan 14 och året var 1901. Dock revs det 54 år senare i samband med Norrmalmsregleringen som ägde rum 1955. I och med att dessa hus har blivit lite som kulturarv så är det synd att huset i Stockholm är rivet med tanke på att dem flesta andra städerna har kvar sitt Folkets hus. Men år 1955 som huset revs tänkte man inte på att det skulle bli ett kulturarv.